Тупичівська громада
Офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шириться кір – захистіть своїх дітей !

Дата: 26.07.2023 14:25
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

    Кір захворювання важке, іноді навіть смертельне! Це одне з найзаразніших вірусних захворювань, його заразність майже 100%, хворіють 9 із 10 невакцинованих осіб, що були у контакті із хворим. Вірус кору потрапляє до організму людини не лише через дихальні шляхи, а й через слизові оболонки очей і проявляє себе на 8-21 день.

    Захворюваності на кір характерне хвилеподібне спричинення спалахів кожні 4-5 років. Наразі в багатьох областях України реєструються випадки кору, Чернігівська область не стала виключенням (в останнє кір реєструвався у 2011-2020 рр). Найбільша захворюваність реєструється у тих регіонах де діти не отримали необхідні щеплення. За 6 місяців 2023р. по Чернігівській  області щепленнями охоплено лише 40,6% дітей віком 1 рік та 33,1%  у віці 6 років, відсоток щеплених дітей у наших громадах у віці 1-го року -30,4%, а у 6 років – 45,2%.  

   Ситуацію ускладнює посилена міграція населення під час воєнного стану. Вірус мігрує разом із людиною, а оскільки він високозаразний то інфікуватиметься велика кількість людей. Перші захворівші дуже швидко поширять вірус далі, а тому вживати заходів захисту - робити щеплення, треба вже зараз.

    Небезпечний кір не лише важким перебігом, а насамперед своїми ускладненнями: отитами (захворювання органів слуху), енцефалітами та коровими менінгітами (запалення мозку), ураженням  центральної нервової системи, та найстрашніше, віддаленими наслідками, серед яких підгострий склерозуючий паненцефаліт (судоми, мимовільні рухи, порушення пам’яті, мови, гіперсонливість, втрата свідомості т.д.), що розвивається через 5-10 років після перенесеного кору та завжди закінчується смертю.

      Єдиним захистом від кору є вакцинація. Діти повинні мати 2 щеплення. Першу дозу діти отримують у віці 12  місяців, а другу - ревакцинацію у 6 років. Щеплення проводиться вакциною КПК, вона крім кору захищає ще й від краснухи та епідемічного паротиту, так званої у народі «свинки». Якщо дитині не зроблено відповідні щеплення за її віком, треба негайно звернутися до сімейного лікаря і зробити «наздоганяючу» вакцинацію.

     Хвороба вражає не тільки дітей, дуже важко хворіють і нещеплені дорослі. Якщо у дорослої людини відсутні дані про вакцинацію їй необхідно зробити два щеплення з мінімальним інтервалом 28 днів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь