Тупичівська громада
Офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

єРобота на Чернігівщині: грантові програми для бізнесу діють

Дата: 29.12.2023 12:17
Кількість переглядів: 20

Програма "Власна справа" урядового проєкту єРобота діє вже більше року (з липня 2022 р.). За цей час вже 260 мешканців області отримали грантові кошти на започаткування або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн в залежності від кількості створених робочих місць (одного-двох), що є ключовою вимогою програми. Загальна сума фінансової підтримки від держави склала 61,8 млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення в області майже 600 нових робочих місць.

Зокрема, у поточному році переможцями за цією програмою стали 179 наших земляків, які мають створити 420 робочих місць. Загальна сума грантових коштів становить 42,7 млн грн.

Серед переможців більшість (понад 67%) - діючі підприємці, 10% - юридичні особи, а майже чверть – новачки у бізнесі. За статтю переважають жінки – їх понад 53%, частка людей з вищою освітою перевищує 70%.

За видами діяльності найбільша кількість бізнес-ідей реалізується у переробній промисловості, торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, організації харчування. Грантову підтримку використовують, переважно, для придбання обладнання та меблів, закупівлю сировини та матеріалів, оплату оренди, реклами.

Відтак в області з’являються швейні цехи, кав’ярні, пекарні, салони краси, автомайстерні, заклади харчування, спеціалізовані фермерські господарства, дитячі освітні,  фізкультурно-оздоровчі та розважальні студії. Реалізуються бізнес-ідеї щодо виробництва паливних пелет, бетону, твердопаливних котлів, рослинної олії та напівфабрикатів. Розширюється і сфера послуг, зокрема із деревообробки, зеленого туризму, ландшафтного дизайну, клінінгові, кейтерингові, будівельні та ремонтні.

Зауважимо, що цього року в рамках урядового проєкту єРобота стартувала ще одна програма - «Грант для ветеранів»,  за якою учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати гранти на бізнес до 1 млн грн., а члени їх сімей – до 500 тис. грн. На сьогодні за цією програмою  маємо вже 5-х переможців. Так, в області планується відкриття мийки самообслуговування, студії краси, пекарні тощо. 

Нагадаємо: процедура надання мікрогрантів максимально проста. Для цього потрібно подати заяву та бізнес-план через портал Дія https://is.gd/KT7RoW, отримати позитивну оцінку ділової репутації «Ощадбанком», пройти  онлайн-співбесіду з фахівцями обласного центру зайнятості та дочекатися остаточного рішення Державного центру зайнятості.

Майте на увазі, що повернення коштів відбувається шляхом сплати податків і зборів, зокрема за працевлаштованих осіб.

 

                                                  Підготувала Світлана Шеремет, т. 093-192-71-87



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь